logo
  • Blog
  • 1 oktober 2024
  • Geplaatst door TeamEilandenvanHain

Veelgestelde vragen over Eilanden van Hain - participatietraject

Het duurzame nieuwbouwproject Eilanden van Hain in Krommenie komt in beweging. We begrijpen dat dit veel vragen oproept en daarom houden we de servicepagina van onze website actueel. Hier vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden over het nieuwbouwproject. In juni hebben we tijdens de inloopbijeenkomst veel waardevolle input ontvangen van omwonenden en toekomstige bewoners. De vragen die daar zijn gesteld, hebben we verzameld en zijn inmiddels beantwoord. In dit artikel belichten we ze.

Heeft u na het lezen nog vragen? We horen het graag! U kunt altijd een e-mail sturen naar info@eilandenvanhain.nl. We nodigen u van harte uit om betrokken te blijven en met ons mee te denken over dit bijzondere project.

Nieuwe veelgestelde vragen

Algemeen

Krijgen kopers uit Krommenie voorrang? Kopers uit Krommenie krijgen voorrang bij de aankoop, mits ze ingeschreven staan bij de gemeente Zaanstad en aan de financiële voorwaarden voldoen.

Huurwoningen: Er komen ook geen huurwoningen. Het project voegt enkel koopwoningen toe aan het aanbod. Dit moet de doorstroming bevorderen, waardoor goedkopere huurwoningen in de regio vrijkomen.

Architectuur

Apart toilet op de eerste verdieping: Er is een vraag gesteld over een apart toilet op de eerste verdieping van de woningen. Dit is mogelijk en wordt als optie aangeboden bij de verdere uitwerking van de plattegronden. Op dit moment wordt gewerkt aan de verkaveling van het plan. Deze is maatgevend voor de woningtypen die mogelijk en wenselijk zijn. Indelingen volgen daarna.

Bezonning en schaduwwerking: Zodra het stedenbouwkundig plan en de woningen verder zijn uitgewerkt, wordt een bezonningsstudie uitgevoerd en gedeeld.

Seniorenbungalows met tuin: Bezoekers informeerden naar seniorenbungalows in het plan. Er zitten (op dit moment) geen seniorenwoningen in het plan. Er zijn wel nieuwe plannen voor de mogelijkheden voor levensloopbestendige woningen. Deze bevatten een slaapkamer en badkamer op de begane grond.

Komen er ook appartementen? Er is gevraagd of er ook appartementen komen. Deze zijn op dit moment niet opgenomen in het plan. Het project richt zich op andere typen woningen met een dorpse opzet.

Mobiliteit

Files op Jupiterstraat: Voor het bouwverkeer wordt een tijdelijke bouwaansluiting gerealiseerd vanaf de N203 naar de Marslaan om files en verkeershinder te beperken.

Verkeerssituatie in de definitieve fase: In de definitieve situatie worden de woningen aangesloten op de bestaande wijkontsluitingswegen.

Verkeersafwikkeling gebruikers: Tijdens de bouwperiode wordt een tijdelijke bouwontsluiting gerealiseerd om bouwverkeer en regulier verkeer te scheiden. Diverse varianten zijn onderzocht om de overlast te minimaliseren, met oog voor verkeersveiligheid, gezondheid en ecologische aspecten.

Onveilige verkeerssituatie bij rotonde Trias: Er zijn zorgen geuit over de verkeersveiligheid bij de rotonde Trias. De Provincie heeft voorgeschreven dat het bouwverkeer moet keren bij de rotonde Rosariumlaan. Dit levert geen problemen op voor fietsers of de verkeersdoorstroming, en afwijkende rijtijden worden onderzocht om de verkeersdruk te verminderen.

Komt er een sluis? Er komt geen sluis. Er is geen open waterverbinding meer tussen Provily en de Zuiderham. Wel is er een waterverbinding onder de Westdijk.

Ecologie

Tip om geen berkenbomen terug te plaatsen: Het beplantingsplan wordt nog opgesteld. Er zullen inheemse soorten worden toegepast, en de definitieve keuze voor bomen wordt in overleg met de stadsecoloog van de gemeente Zaanstad gemaakt.

Groenstrook Slibkuil: Aan de noordzijde van de Slibkuil is in het bestemmingsplan natuur opgenomen. De exacte breedte van deze groenstrook is weergegeven op de plankaart. Het doel is het behoud en de ontwikkeling van natuurwaarden.

Bomen Westdijk: Er wordt bij de invulling van het groen rekening gehouden met de wens om stevige bomen te planten in plaats van “dunne sprietjes”. Waar mogelijk worden bestaande bomen behouden of tijdelijk verplaatst.

Water

Waterstroming achter Militaireweg: De waterstroming is in kaart gebracht en zal worden opgenomen in de bestaande waterbeheersplannen.

Extra kaart van waterhuishouding: Een extra kaart van de waterhuishouding is gepresenteerd tijdens de presentatie over het voorbelasten.

Waterbeheer en duikers: Mogelijkheden om een betere waterhuishouding te realiseren worden verder onderzocht.

Bouwproces

Geluid en fijnstof door de bouw: De effecten van geluid en fijnstof zijn onderzocht in de milieueffectrapportage (MER) en bestemmingsplanonderzoeken.

Scheuren in huizen door de bouw: Omwonenden maken zich zorgen over scheuren in huizen door de bouw. Diverse monitoringsmiddelen worden ingezet om de effecten op de omgeving tijdens de bouw te volgen. Als er schade optreedt, kan dit via rechtsbijstand worden aangepakt. We nemen hiervoor maatregel waardoor zorgen aan de voorkant niet nodig zijn.

Bouwontsluiting en overlast door fijnstof: Er zijn zorgen over overlast door de tijdelijke bouwontsluiting. Diverse varianten zijn onderzocht om de overlast te minimaliseren, met oog voor verkeersveiligheid, gezondheid, hinder en natuurwaarden.

Bebouwing op minder dan 30 meter van vogelopvang (boerderij): Het is bekend dat er sprake is van een geurcirkel van de vogelopvang. Dit is opgenomen in het bestemmingsplan. Vooralsnog heeft dit geen effect op de ontwikkeling, bouw, verkoop en gebruik van de woningen.

Participatie

Rondetafelgesprekken en informatievoorziening: Mensen die niet aanwezig konden zijn bij de rondetafelgesprekken zijn op de hoogte gehouden via e-mail. Verslagen en presentaties staan voor inzage op de website van Eilanden van Hain.

Bekijk hier de verslagen

Wat gebeurt er met alle inspraak na eerdere rondes? Alle informatie uit eerdere inspraakrondes is meegenomen bij de verdere uitwerking van het plan. Het vaststellen van het bestemmingsplan is als nieuw ijkpunt gekozen voor de informatievoorziening op de website. Informatie uit het voortraject is nog beschikbaar via gemeente Zaanstad en kan op verzoek worden verstrekt.

Alle vragen zijn zorgvuldig bekeken en waar mogelijk verwerkt in de verdere ontwikkeling van het project.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bezoek dan de servicepagina van Eilanden van Hain of neem contact op via info@eilandenvanhain.nl. We blijven graag in contact met de buurt , belangstellenden en alle stakeholders en waarderen alle input!

Samen werken we aan een mooie nieuwe wijk Eilanden van Hain.

Deel
Gekopieerd!