• Blog
  • 13 september 2024
  • Geplaatst door TeamEilandenvanHain

Bomen adoptie rondom Eilanden van Hain - de eerste stappen naar groenbehoud

Langs het terrein van Sporting Krommenie, waar binnenkort Eilanden van Hain gaat verrijzen, hangen rood-witte linten aan boomtakken. Deze labels markeren jonge bomen die binnenkort een nieuw thuis zullen krijgen. In oktober kunnen Krommenieërs tijdens de Bomendag een gratis boompje adopteren. Lees verder voor meer informatie over dit groene initiatief in het projectgebied.

Groenbehoud: de eerste stappen

Bij de start van het nieuwe plan speelt duurzaamheid en ecologie een grote rol. Een van de maatregelen daarvan is dat we goede bomen gaan verplaatsen om deze te behouden, terug te plaatsen en/of een nieuwe plek te geven.

De inventarisatie van jonge zaailingen tussen Sporting Krommenie en het project is de eerste stap in het verplaatsen van gezonde bomen naar een nieuwe, tijdelijke of permanente locatie.

Herplanting voor particulieren

AM heeft landschapsarchitect Annemieke Diekman de taak gegeven om in de aangewezen gebieden zo veel mogelijk bomen te inventariseren die geschikt zijn voor herplanting bij particulieren.

Annemieke vertelt: “We hebben in totaal 50 inheemse boomsoorten geselecteerd en gelabeld achter Sporting Krommenie. Het was nog een uitdaging om de juiste soorten en maten te vinden. De geselecteerde bomen die wij hebben uitgezocht zijn niet hoger dan een meter, ideaal voor een gemiddelde tuin."

Oproep: adopteer een boom

Nu de bomen zijn geselecteerd, zijn we op zoek naar enthousiaste adoptanten. Naar verwachting worden de bomen vanaf half oktober gerooid voor verhuizing. Voorafgaand daarvan organiseren we een middag op de locatie, waar we op feestelijke wijzen adoptanten ontvangen en belangstellenden voor een boom persoonlijk helpen uitzoeken, waarna ze de boom gratis mee naar huis kunnen nemen.

Stef van Berkel over het projectgebied

Stef van Berkel, verkoopmanager en gebiedsmarketeer bij AM, is nauw betrokken bij het project. Hij kijkt uit naar de transformatie van het gebied naar een groene, waterrijke enclave, ideaal om te wonen.

Stef: “Het is echt een prachtige plek. Het heeft alle ingrediënten om hier een prachtige woonomgeving van te maken, met respect voor de geschiedenis en de natuur. sterker nog, deze kunnen we hiermee revitaliseren. Ons doel is om het groen ‘cradle to cradle’ te behouden.”

Placemaking en duurzaamheid

De bomenactie is een onderdeel van een bredere placemaking-strategie, waarbij AM nauw samenwerkt met lokale partijen. Stef: “We willen bewoners verbinden, zowel met de omgeving als met elkaar. Door samen te werken met lokale ondernemers creëren we een gemeenschap waar mensen zich thuis voelen, want dat is wat we graag willen: een gebied maken waar mensen gelukkig zijn en zich prettig voelen.”

Bomenoogst tijdens bomendag

Voor de bomenoogst gaan we eerst inventariseren wie interesse heeft. Op de bomendag zelf zal een hovenier aanwezig zijn om advies te geven over het planten en verzorgen van de bomen. Heb je een pot of ander materiaal nodig voor het vervoer? Geen zorgen, alles is ter plaatse beschikbaar.

Hergebruik van hout

"Al het hout dat uit gebied komt wordt zoveel mogelijk hergebruikt", weet Stef. "Hoe mooi is het om later in de wijn materialen te zien die vervaardigd zijn uit de voormalige bomen." 

In het najaar wordt er gekeken wat er van het gerooide hout gemaakt kan worden, zodat het kan terugkeren naar de eilanden. We denken zelfs aan een Romeinse wachttoren van hout voor de speeltuin, of een kunstobjecten of picknicktafels. We houden u hiervan op de hoogte!

Stef van Berkel: de verbinder achter Eilanden van Hain

Stef van Berkel is als verkoopmanager bij AM de drijvende kracht achter gebiedsmarketing en ‘placemaking’. Hij zegt vaak gekscherend: “Ik denk dat ik de leukste baan heb van iedereen in de bouwsector.”

En eerlijk gezegd, heeft hij waarschijnlijk gelijk. Stef heeft namelijk het voorrecht om zich al vroeg te mogen bezighouden met het eindresultaat van projecten. Als marketeer staat Stef vooral bekend om zijn creativiteit en gedrevenheid.

Stef: “Tot aan de oplevering ben ik vooral veel aan het regelen. Van promotie tot notariële contracten, het contact met makelaars tot het organiseren van evenementen op de projectlocatie. Er is niets mooiers dan ervoor te zorgen dat mensen een geweldig nieuw thuis krijgen waar ze herinneringen kunnen maken. Ik zie dan blije gezichten, en dat is uiteindelijk het allerleukste!”

 “Wat ik het leukste vind aan 'placemaking' is het verbinden van verschillende partijen, om samen dingen van de grond te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een horecaondernemer die een plek zoekt om te beginnen: die breng ik in contact met de gemeente en AM om mogelijkheden te creëren. Ook denk ik aan het betrekken van bedrijven voor autodelen of een kano-verhuurbedrijf, om bewoners meer recreatieve voorzieningen te bieden. Als dat lukt zijn er meerdere winnaars en dat is geweldig.”

Doe mee aan de Bomenactie: adopeer een gratis boom

Wilt u duurzaam groen in uw tuin en heeft u plek voor een jonge zomereik of veldiep? Meld u dan snel aan door een e-mail te sturen naar info@eilandenvanhain.nl. We laten binnenkort weten wanneer en waar de bomenactie plaatsvindt.

 

Deel
Gekopieerd!