logo
  • Blog
  • 30 november 2024
  • Geplaatst door TeamEilandenvanHain

Meer Bomen Nu op de Eilanden van Hain: doe mee met de oogstdagen

In Krommenie wordt deze winter een prachtige stap gezet voor meer groen en biodiversiteit: het Slibkuil-terrein aan de Komarowlaan wordt de thuisbasis van een nieuwe bomenhub en oogstlocatie van Meer Bomen Nu Zaanstad. Hier krijgen kansarme zaailingen een tweede leven, en jij kunt daaraan bijdragen.

Wat is Meer Bomen Nu?

Meer Bomen Nu is een landelijke beweging die jonge bomen en struiken redt van plekken waar ze niet kunnen uitgroeien. Denk aan zaailingen die te dicht bij paden, gebouwen of andere bomen staan. Deze jonge bomen worden geoogst door vrijwilligers en gratis weggegeven aan groene initiatieven, voedselbossen, boeren, en particulieren. Zo dragen we samen bij aan een groenere en duurzamere wereld.

In slechts drie seizoenen heeft Meer Bomen Nu al 1,6 miljoen bomen verplant. Hun missie? Jaarlijks honderdduizenden bomen verplaatsen en de wereld een stukje mooier achterlaten voor volgende generaties.

Waarom een bomenhub in Krommenie?

Tijdens de Bomendag op de Eilanden van Hain konden bezoekers zaailingen uitgraven en gratis meenemen. Dit was een groot succes, maar er staan nog honderden jonge boompjes op de Eilanden van Hain en omliggende terreinen. Veel van deze zaailingen zouden verloren gaan door de geplande bouw of een gebrek aan ruimte.

Meer Bomen Nu-coördinator Henk Hoekstra zag meteen de potentie van het Slibkuil-terrein: "Dit terrein is een snoepwinkel voor ons. Hier staan niet alleen veel jonge wilgen, ook andere soorten die, als we ze verplaatsen, makkelijk kunnen uitgroeien tot volwassen bomen."

Het Slibkuil-terrein is ideaal als tijdelijke hub, omdat de bouw hier pas in een latere fase start. Het gebied wordt de komende maanden gebruikt om de geoogste bomen te verzamelen, bundelen en door te geven aan nieuwe bestemmingen.

Help mee tijdens de oogstdagen

Vanaf januari organiseert Meer Bomen Nu meerdere oogstdagen op de Eilanden van Hain. Tijdens een oogstdag verzamelen vrijwilligers zaailingen en stekken, die vervolgens worden opgeslagen in de Bomenhub Eilanden van Hain.

Door mee te doen met het oogsten dragen we bij aan het behoud van groen. Om te helpen is geen plantenkennis nodig, alleen enthousiasme. Er is altijd begeleiding aanwezig, en AM zorgt net als tijdens de Bomendag opnieuw voor koffie en iets lekkers.

De data van de oogstdagen in 2025: 

  • Zaterdag 11 januari
  • Zaterdag 25 januari
  • Zaterdag 8 februari
  • Zaterdag 22 februari
  • Mogelijk ook extra doordeweekse dagen

Wat voor bomen oogsten we?

Bij de oogst richt Meer Bomen Nu Zaanstad zich op pionierssoorten zoals wilgen, elzen, berken, en esdoorns. Ook op soorten als meidoorn, hazelaar en sleedoorn, mochten die aanwezig zijn op het terrein. Het gaat vooral om jonge bomen die kansarm zijn of in overvloed aanwezig. 

De bijdrage van AM

Als duurzame gebiedsontwikkelaar zijn we blij met de acties van Meer Bomen Nu en in het bijzonder blij met de komst van een tijdelijke Bomenhub. Projectontwikkelaar Rien van der Poel: “We hebben daarom aangeboden om partner te worden. We helpen graag met faciliteren. We starten binnenkort al met het graven van een geul. Die is nodig om de bomen tijdelijk in neer te zetten. Ook hebben we toegezegd om in december de grond te bewerken voor de opslag van de bomen. Dit scheelt de vrijwilligers enorm veel voorbereidingstijd.

En daar is Henk heel erg mee geholpen. “Hoe sneller de hub in gereedheid is gebracht, hoe eerder ik met een groep vrijwilligers kan starten met het oogsten. We kunnen de bomen daardoor beter bewaren tot ze een nieuwe bestemming krijgen.” 

Jij kan ook bijdragen

Door kansarme bomen te verplaatsen naar een gezonde bodem, help je mee aan een gezonder ecosysteem. En daarnaast,als vrijwilliger leer je tijdens zo’n oogstdag heel veel over bomen en hoe je ze leert identificeren. Je leert over planten en oogsten. En veel meer. De oogstdagen zijn vaak heel gezellig en je leert er altijd weer leuke nieuwe mensen kennen.

Jouw geoogste bomen krijgen vervolgens een nieuw leven. Ze komen terecht in bijvoorbeeld tuinen in de buurt, parken in jouw gemeente, of ze gaan naar boerderijen elders in Noord-Holland. Natuurlijk mag je zelf ook bomen adopteren voor thuis.

Meld je vandaag nog aan!

Lijkt het je leuk om mee te doen en stroop je graag je mouwen op voor de natuur? Meld je aan via de website van Meer Bomen Nu of bekijk de pagina over de Bomenhub Eilanden van Hain. 

Lees meer op www.meerbomen.nu en meld je aan via 'zie bovenste balk' Log in de Bomenplanner en selecteer Oogstlocaties.

Red het jonge groen op de Slibkuil en maak Nederland groener!

Hoofdafbeelding: Henk Hoekstra van Meer Bomen Nu bij de jonge wilgen op het Slibkuil-terrein. Foto: Yvette Juch.

 

 

Deel
Gekopieerd!